De 14 bedste gratis SEO værktøjer du bør bruge i 2022!

seo værktøjer

Denne guide er til dig som enten arbejder aktivt med SEO nu, eller gerne vil komme i gang med det. Søger du inspiration til at finde de bedste SEO-værktøjer, til din værktøjskasse, derude i junglen lige nu? Så er du kommet til det helt rette sted.

Jeg vil gennemgå 14 af de bedste gratis værktøjer i min optik, som jeg selv enten har brugt eller bruger nu. For overskuelighedens skyld, er redskaberne opdelt efter arbejdsområde. De forskellige områder overlapper dog ofte hinanden.

Gratis SEO-værktøjer til analyse og rapportering

1. Google Analytics

Google Analytics (GA) er et gratis analyse- og rapporteringsværktøj, som ikke er til at komme udenom når man taler om SEO, og digital markedsføring i det hele taget. Hvis du ikke anvender værktøjet, så vil jeg anbefale dig at begynde så hurtigt som muligt. Der er ingen andre datakilder derude, som er i nærheden af at kunne levere samme højkvalitets detaljeret information. Det er meget nemt at komme i gang med. Du skal blot implementere et lille stykke kode til datasporing i dit websites script, og så begynder de store mængder af data straks at blive indsamlet fra din hjemmeside.

GA giver dig en større indsigt i de besøgendes aktivitet på din hjemmeside eller webshop. Og kan f.eks. give dig svar på følgende:

Hvor mange besøgende har vi?

 • Hvor kommer vores besøgende fra?
 • Hvilke karakteristika har vores besøgende?
 • Hvad foretager vores besøgende sig på vores side?
 • Vi vil forbedre hjemmesiden, hvor skal vi gøre det?
 • Hvor på vores hjemmeside har vi flest besøgende?
 • Hvilken effekt har vores marketingsaktiviteter?

Vil du selv i gang, så finder du værktøjet her.

2. Google Search Console

Hvordan læser Google egentlig din hjemmeside?

Det kan Googles eget gratis serviceværktøj give dig svaret på. Google Search Console kan betragtes som dit websites maskinrum. Der er en samling af værktøjer og ressourcer der hjælper hjemmesideejere, webmasters og SEO-professionelle til at overvåge og optimere en hjemmesides effektivitet i Googles søgeresultater.

I Google Search Console kan du finde mange nyttige oplysninger til din søgemaskineoptimering. Du får bl.a. adgang til disse funktioner:

 • Indsend nyt indhold til gennemgang, og fjern indhold, du ikke vil have vist i søgeresultaterne
 • Oplever Google fejl når den læser dine sider?
 • Se dine søgeords positioner, antal eksponeringer og klik
 • Hvilke forespørgsler forårsager, at dit website vises i søgeresultaterne?
 • Resulterer nogle forespørgsler i mere trafik til dit website end andre?
 • Er dine produktpriser, dine kontaktoplysninger eller begivenheder fremhævet i udvidede søgeresultater?
 • Hvilke websites linker til dit website?

 Vil du selv i gang, så finder du værktøjet her.

3. Google Data Studio

Har du brug for let, hurtigt og intuitivt at tranformere knastørre data til spændende indsigter præsenteret på en levende og visuel måde?

Så er værktøjet Google Data Studio lige noget for dig. Redskabet er meget kendt i bureaubranchen, men bliver måske ikke anvendt så ofte ude i de mindre danske virksomheder. Overordnet har dette gratis værktøj fra Google til formål at visualisere dine data. Her kan du omdanne al din data til flotte visuelle rapporter med f.eks. tidslinjer, søjlediagrammer, tabeller og meget mere – også kaldet dashboards.

Det er desuden rigtig smart, at du kan samle en lang række nøgletal, som er fordelt over flere forskellige datakilder, på ét enkelt dashboard. Og dermed give dig det hurtige overblik, som du har brug for i en travl hverdag. Data Studio kan fx forbindes til Google Analytics, Google AdWords, DoubleClick, Google Sheets, MySQL, Search Console og YouTube. Dermed kan du generere en masse data fra disse, udvælge og opsætte dem præcis som du har lyst.

Du finder værktøjet her.

SEO værktøjer til on-page SEO

4. YOAST SEO

Programmet YOAST SEO er et gratis WordPress plugin, som er en kæmpe hjælp til dig, der sidder med on-page søgemaskineoptimering af en WordPress hjemmeside. Det er ikke uden grund, at det er iblandt de mest populære WordPress-plugins.

YOAST er utroligt brugervenligt, pædagogisk og giver et godt overblik. Billedet viser hvordan YOAST ser ud, hvis jeg for eksempel skulle lave on-page optimering af dette blogindlæg. Her kan man optimere imod sit primære fokussøgeord, skrive SEO-titel, meta-beskrivelser og se hvad man kan/bør optimere på siden. Desuden kan man kontrollere sine fokussøgeord, hvor ofte du benytter dem, styre sitemaps og så meget mere.

Du har muligheden for at købe premium-versionen for at få adgang til nogle ekstra funktioner, men de mest betydningsfulde funktioner er en del af gratis-versionen. Du finder værktøjet her.

Vil du have hjælp til opsætning
eller brug af SEO væktøjer?

Gratis SEO-værktøjer til søgeordsanalyse og indsigt

De emner du vælger at lave content omkring, er nøglen til at fange din målgruppes opmærksomhed. Det som er mest populært, er det som flest snakker om og også søger efter. Så det er altid en god idé at forberede et blogindlæg eller video der henvender sig til de seneste trends inden for dit felt. Der findes et hav af gratis- og betalingsværktøjer som kan hjælpe dig til at undersøge trends, og hvilke søgeord dine potentielle kunder kunne finde på at anvende.

5. I SEARCH FROM

Dette smarte program er udviklet til SEO og SEM-specialister, som vil undersøge konkurrenterne i søgeresultaterne for specifikke søgefraser. Med denne kan du søge neutralt i Google. Dvs. en søgefunktion som er helt ”ren”, uden gemte cookies og andet, der afsporer din søgning og viser personlige resultater. Dermed kan du se resultaterne, som de ser ud, første gang der søges.

Når du laver din research, er dette værktøj derfor genialt, idet du ikke korrumperer dine data på samme måde, som hvis du søgte på normal vis. Googles søgeresultater er nemlig personlige, og bliver genereret ud fra din tidligere søgehistorik.

6. GOOGLE KEYWORD PLANNER (SØGEORDSPLANLÆGNING)

Google Ads eget værktøj, Key Word Planner (søgeordsplanlæning på dansk), er det eneste tool som giver dig data direkte fra kilden.

Du har to muligheder med værkøjet:

1. Finde nye søgeord og få ideér

2. Få vist historiske data om søgevolumen, effektivitet og fremtidige tafikprognoser

Værktøjet er tiltænkt annoncører på Google, derfor kan du udover søgevolumen, også få adgang til data vedrørende CTR, eksponeringer af annoncer, gns. CPC osv. Men derfor er det stadig meget brugbart i SEO-øjemed.

Værktøjet har dog også nogle svagheder, som man bør være opmærksom på, inden man sætter sin fulde tillid til sine data herfra.

Prognoser afhænger af din nuværende kampagneeffektivitet og en række andre faktorer. Dette kan også være en fordel, men det begrænser det objektive syn på, hvordan markedet egentlig ser ud, for de udvalgte søgeord.

Du kan ikke længere drage megen nytte af værktøjet, hvis du ikke bruger annoncekroner på din Ads konto, og værktøjet er dermed ikke længere 100 % gratis. Når du ikke bruger penge på annoncering, eller har et meget begrænset budget, vil du blot få vist søgevolumen i brede intervaller. For eksempel fra 1.000 – 10.000 månedlige søgninger. Den sidste svaghed, som du bør tildele en hel del opmærksomhed er, at Keyword Planner kan finde på at ændre de ord, du skriver i værktøjet, og gerne vil undersøge.

Google Søgeordsplanlægning er et rigtig godt værktøj, men bør dog være et supplerende redskab. Du bør med andre ord anvende flere datakilder i forbindelse med en søgeordsanalyse, for på den måde at bekræfte de data du får, men også for at udvide din samlede søgeordsliste. Dette gør sig både gældende når vi taler Google annoncering og SEO.

På grund af disse svagheder, bruger vi selv primært Ahrefs til søgeordsanalyser. Deres funktion hedder “keyword Explorer“. Ahrefs er et af de mest populære all-in-one SEO værktøjer derude nu – og med god grund. Det giver nemlig adgang til de bedste og mest præcise data. Desværre er det også ret dyrt.

Kom selv i gang med Google Keyword Planner her.

7. UBERSUGGEST

Ubersuggest er det bedste gratis værktøj til søgeordsanalyse pt., og der bliver ofte tilføjet nye funktioner. Deres interface minder lidt om Google Keyword Planner. Du får lynhurtigt serveret data om den månedlige søgevolume, SEO sværhedsgraden, PPC sværhedsgraden og CPC (Cost Per Click) for dine angivne søgeord.
Ubersuggest får sine data fra Googles “autocomplete/suggest”. Det er de forslag som automatisk bliver vist for dig, når er i gang med en søgning på Google. Dette bliver brugt af toolet til at foreslå relevante ideér til dit indtastede søgeord. Herudover kan du se trends, estimerede besøgende og sociale delinger.

Prøv selv Ubersuggest her.

8. GOOGLE TRENDS

Google Trends indsamler data fra søgninger på Google. Dermed kan du se hvad brugere fra hele verden søger på. Du har mulighed for at angive en søgeterm, kategori eller et emne, og få indsigt i hvilke der er mest populære på hvilket tidspunkt og i hvilke geografiske områder. Desuden får du vist relaterede emner og søgninger, som du kan inddrage i din søgeordsanalyse.

Med denne information står du altså bedre rustet i søgeordsanalysen, og i planlægningen af din markedsføring generelt. Hvis du for eksempel er en cykelbutik som sælger cykelhjelme, kan du bruge Google Trends, sammen med andre tools, til at planlægge dine markedsføringskampagner. Hvornår du f.eks. skal hæve dit budget i Ads, og om der er geografiske områder, du skal målrette mod i din markedsføring.

Gratis værktøjer til teknisk SEO

9. PINGDOM WEBSITE SPEED TEST

Vidste du at over 50 % af online besøgende vil forlade en side, hvis den tager længere end 3 sek. at indlæse?

Antallet af sekunder som det tager for din hjemmeside at blive vist for den besøgende, er afgørende for hvor mange som bliver på din hjemmeside og andelen som konverterer til et lead/salg. Det er i dag et afgørende parameter for brugervenligheden og dermed SEO.

Med dette tool kan du let teste din egen hjemmesides hastighed. (Husk at vælge Stockholm i “test from”, hvis du har et dansk domæne). Det giver et indblik i dit websites indlæsningstid, og sammenligner den med alle andre testede sites fra hele verden. Desuden får du forslag til, hvilke elementer som du kan optimere på for at sænke indlæsningshastigheden.

Du finder værktøjet her.

10. GOOGLE PAGESPEED INSIGHTS

Google PageSpeed Insights er at alternativ til førnævnte Pingdom. De minder meget om hinanden, men med Googles eget testværktøj, får du desuden et indblik i hvordan din hjemmesides mobil- og desktopversion klarer sig.

Du finder værktøjet her.

11. TEST MY SITE WITH GOOGLE

Med dette tredje hastighedstool kan du teste hvor mobilvenligt din hjemmeside er. Her får du tilsendt en detaljeret rapport på mail. Find ud af, hvordan du kan reducere indlæsningstiden på dit website, så de besøgende ikke forlader det for hurtigt, når de tilgår den fra mobilen. Har du ikke de store IT-tekniske færdigheder, så sørg for at dele den med din webmaster eller udvikler.

Du finder værktøjet her.

12. SCREAMING FROG SEO SPIDER

Dette er det absolut bedste gratis tool til tekniske SEO analyser. Det kræver dog at man har forståelse for SEO. Der er ikke lagt vægt på at gøre det pædagogisk for brugeren. Med dette kan du let tjekke din sides indhold for tekniske fejl. Du indtaster blot din URL, og så bliver den crawlet igennem.

Her kan du finde fejl på hjemmesider indenfor disse områder bl.a.:

 • Duplikeret indhold
 • Tjek for 4xx & 5xx fejl
 • Tjekke at alle Titles, Meta Descriptions og H1’ere er korrekt udfyldt

Gratisversionen er begrænset til kun at crawle 500 URLs. Hvis du vil have adgang til den fulde version, så bliver du nødt til at købe en licens.

Du finder værktøjet her.

Gratis SEO-værktøjer til Linkbuilding

13. MozBar

MozBar er en super smart all-in-one udvidelse til Google Chrome og Firefox. Den kan vise dig metrics såsom Page Authority (PA), Domain Authority (DA) og antallet af indgående links, ikke kun for den givne side du besøger – men også imens du besøger søgeresultater, så du kan sammenligne på tværs af domænerne. Det er vildt smart når man arbejder med linkbuilding!

Værktøjet rummer mange andre muligheder. Udforsk det på egen hånd her.

14. NoFollow

NoFollow er en udvidelse til Google Chrome, som afslører nofollow og noindex meta tags på de websider du besøger.

Du finder udvidelsen her.

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre fra dig. Kunne du bruge listen? Savnede du nogle værktøjer på listen?

Lad mig endelig høre i en kommentar herunder.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
5 2 votes
Article Rating