konverteringsoptimering

HVAD ER KONCERTERINGSOPTIMERING?

CRO står for Conversion Rate Optimization, og betyder altså på dansk – konverteringsoptimering. Men hvad er konverteringsoptimering? Hvad kan det, og hvorfor er det et vigtigt aspekt at få med i din online strategi?

De fleste har en strategi for, hvordan de får besøgende ind på deres website. De har bannerannoncer, Google AdWords, gør brug af sociale medier, søgemaskineoptimerer osv. Dette er alt sammen fornuftigt, men hvad sker der med dine potentielle kunder, når de kommer ind på dit site?

Hvad er en konvertering?

En konvertering er en handling, du ønsker dine besøgende skal udføre. Det kan f.eks. være et salg, men behøver ikke at være det.

Konverteringsoptimering handler om at få dine besøgende til at udføre en ønsket handling på dit site. Dette lyder muligvis overfladisk og kringlet, men det er faktisk ret simpelt at forstå. De fleste har nemlig et mål med deres online tilstedeværelse. Hvad vil du gerne opnå ved at tiltrække besøgende til dit site?

En handling kan lige så godt være eksempelvis opskrivningen til et nyhedsbrev, at udfylde en kontaktformular, en kommentar på et blogindlæg, et login, oprettelse som bruger eller en opskrivning til et event.

Kom godt i gang med konverteringsoptimering

Hvis du gerne vil godt fra start i processen om at optimere dit website til at få flere konverteringer, er der strategiske trin, du kan tage, og spørgsmål du kan stille dig selv på forhånd.

  • Opsæt mål

Det er vigtigt, at du opsætter mål for at få det meste ud af din indsats. Hvad vil du gerne opnå med din online tilstedeværelse? Hvad er det primære formål med dit site?

  • Kend din målgruppe

For at være relevant er det vigtigt at vide, hvem du vil være relevant for. Hvem er dine besøgende? Hvad leder de efter? Hvad er deres mål med besøget på dit site? Hvad er deres forventninger og behov?

  • Analyse

Google Analytics kan give dig nogle gode idéer til, hvor dit website muligvis kommer til kort. Du kan f.eks. identificere, hvor i købsflowet brugeren forlader din webshop.

  • Brugertest

Det kan være svært selv at identificere, hvor problemerne opstår på dit website. Du har sikkert stirret dig blind på nogle features eller måske endda selv besluttet, at dén knap skal sidde dér. Her er brugertests et oplagt værktøj til at finde fejl og mangler, du ikke vidste, du havde. Hvis valgene på dit website er taget af hensyn til formodninger, gisninger og design, er det fornuftigt at teste dit site af på dit publikum.

Der er et hav af udbydere, hvor du kan oprette brugertests og få relativt hurtigt svar. Du skal dog først være klar over, hvad du vil have svar på. Hvad ønsker du at finde ud af? Hvilke sider er de vigtigste på dit site?
Brugertests er flere indlæg i sig selv, men de er et uvurderligt værktøj – så brug dem!

Typiske fejl

  • Mød dine besøgendes forventninger

Hvad lover du i din annonce eller AdWords kampagne? Annoncerer du f.eks. om et godt tilbud på bukser – så send brugeren direkte hen til siden med tilbuddet. Lav fokuserede landing pages til alle dine kampagner, og kom dine besøgendes forventninger i møde.

  • Bed kun om det du har brug for

Det kan være fristende at bede om mere data, end du har behov for. Vær sikker på, at det, du beder om, stemmer overens med det, brugeren får, og det du reelt set kommer til at bruge. Gør det eventuelt valgfrit at udfylde f.eks. adresse, hvis dit produkt er digitalt, og overvej hvorvidt det er nødvendigt, at folk opretter sig som bruger, hvis de bare køber et par sko.

  • Tydeliggør fejl og obligatoriske felter

En ting, der kan forvirre og frustrere mange (inklusiv mig selv), er, hvis det ikke står tydeligt, hvor man har begået en fejl i indtastningen. Markér obligatoriske felter tydeligt, eventuelt med en *, og sørg for, at det ikke er til at tage fejl af, hvor der mangler at blive indtastet data. I samme åndedrag vil jeg tilføje, at du skal sikre, at den besøgende ikke mister den allerede indtastede data, fordi der er felter, der mangler at blive udfyldt.

  • Navigation

Navigationen er ufattelig vigtig på dit website. Her mener jeg ikke kun dine menuer, men også alle dine knapper. Gør du det let for folk at finde rundt, komme videre (eller komme tilbage?), og gør du det let for dem at konvertere?
Med mindre dit website udelukkende er til for at skabe hype omkring- og brande din virksomhed, er den allervigtigste ting på dit website, at folk kan finde dét, de leder efter, og det er din fejl, hvis de fejler – ikke deres.

  • Splittest

Når du har fundet nogle problematiske områder på dit site, er det vigtigt også at teste løsningen.

For at sikre at dine tiltag er forbedringer, er det en god idé at splitteste dine ændringer. Googles webstedsoptimeringsværktøj (eller bare website optimizer) er et gratis værktøj, der får dig godt i gang med at A/B teste. En splittest (eller A/B test) giver dig mulighed for at teste forskellige versioner af den samme side, for at afgøre hvilken en, der giver det bedste resultat. Igen er det et emne, vi nok skal vende tilbage til.

Close Menu

Har du brug for hjælp til din online markedsføring?

Har du udfordringer som du ønsker hjælp til? Så tag fat i mig, så tager vi en ganske uforpligtende snak om, hvordan jeg bedst kan hjælpe dig!